logo-fietssite

91e etapperoutebord belgie intro link naar fotoalbum
Esquelbecq – Nieuwpoort 74 km.

Maandag 21 juni 2004
Zonnig, koel,

(Het eerste deel van deze etappe staat op de pagina Frankrijk)
In Fintele komen we op een kruising van de IJzer en het kanaal Lovaart. Hier lag tot 1960 de Hooipiete, een balken houten brug, die iedere zomer afgebroken werd om de schepen met hooi doorgang te geven. Nu ligt hier een vaste brug.

De IJzer, die hier gekanaliseerd is, maakt een bocht naar Diksmuide. We hebben tijd genoeg. Om 12.00 uur zijn we bij het IJzermonument. We hebben net een boterham gesmeerd, als het carillon het Wilhelmus gaat spelen. Een gekke gewaarwording. We besluiten het monument te gaan bekijken. Dit heeft verschillende kanten. De flaminganten hebben in de tweede wereldoorlog de verkeerde kant gekozen, in 1946 is het monument voor de gevallenen in de eerste wereldoorlog (meest Vlamingen) en dus symbool voor de flaminganten opgeblazen door de regering. Dit is nu met veel misbaar zichtbaar gemaakt: de nieuwe IJzertoren, 83 meter hoog. Er is een tentoonselling in die toren, die van boven naar beneden loopt en zeer indrukwekkend is. In WOI zijn vele onnodig omgekomen in de loopgraven bij de IJzer. Dat dat herdacht wordt, kan alleen maar toegejuicht worden. Ook de verbinding met nu – het lied van Lennard Nijgh “Meneer de president”, met de tekst eronder dat er oorlog in Irak dreigt en dat daarmee dit lied weer actueel wordt, is aangrijpend. Maar alle vlaggen van de IJzerbedevaart en de “foute” keuzen van de flaminganten is toch ingewikkeld om dat goed duidelijk te maken. En dat gaat niet altijd goed. Thema “Zij grepen naast de macht”, om de tweede wereldoorlog aan te duiden bijvoorbeeld.

Nog even Diksmuide in en daarna verder, over een verlaten spoorlijn naar Nieuwpoort. Helaas is daar een niet zo aardige camping. Alleen stacaravans, met een tentenveld vol mollen buiten de hekken. Je loopt zo de straat op.

 

92e etappe
Nieuwpoort – Sluis  64 km

Dinsdag 22 juni 2004
Beetje gek weer, begon koud 12°C, weinig zon, lichte tot matige wind tegen, in de middag warmer, even zon, later weer bewolkt, maar het bleef droog.

Bijna alleen langs vaarten gefietst. Vanuit Nieuwpoort langs kanaal Plassendale tot Oudenburg. Daarna langs het kanaal van Gent – Brugge  - Ostende naar Brugge. Bij Plassendale is een sluizencomplex, waar de brug eruit is, maar via een andere brug kunnen we gemakkelijk het pad bereiken.
Jan ziet dat er veel vallen geplaatst zijn voor muskusratten. Bij Nieuwege de lunch gebruikt bij een restaurantje naast een draaibrug. Er kwam een boot voorbij.
De route loopt noordelijk door Brugge en dan via weer een kanaal Brugge – Sluis. Bij Damme zijn we even van de route afgeweken, om op het marktplein wat te drinken en het museum van Jacob van Maerlant te bekijken. Maar de blijkt helemaal over Tijl Uylenspiegel te gaan. Ook wel leuk. Tijl Uylenspiegel is van oorsprong een Duits verzinsel, nogal boosaardig figuur om ons een spiegel voor te houden hoe het niet moet. Later is de figuur aangepast en getransformeerd naar de vrijheidsstrijder ten tijde van de 80-jarige oorlog (Charles de Coster) en nog later een schelm. Ik heb nog nooit iets van hem gelezen, maar dat moet ik nu toch een keer doen. De verwarring is erin gekomen omdat op een gegeven moment werd gezegd dat Tijl Uylenspiegel in Damme ligt begraven, maar dat is Jacob van Maerlant. 
Vanaf Damme is het maar een klein stukje naar Sluis. De camping de Meidoorn ligt binnen de veste. We staan helemaal alleen op een veldje met 6 lege trekkershutten.

 

Sluis 32 km

Woensdag 23 juni 2004
In de loop van de dag wakkert een zware zuidwester storm aan. Koud.

We maken een tochtje naar Knokke. Bekijken die rare Belgische kust met die lange flats langs de boulevard. Het waait veel te hard. Op de  heen weg moeten we door afgewaaide stekels fietsen en dat levert prompt een lekke band op (de eerste van deze tocht!). Op de terugweg waait het zo hard dat we een stukje moeten lopen.
Terug op de camping liggen de takken verspreid op het veldje. We verschuiven ons tentje, dat zich goed houdt in deze storm, meer in de luwte van de trekkershutten en wat verder weg van de populieren.
’s Avonds kijken we met andere tentkampeerders en voetbalenthousiasten naar de wedstrijd …. De campingbaas blijft open en serveert drank.

 

93e etappe
Sluis – Westerschouwen  68 km

Donderdag 24 juni 2004
Het stormt vanochtend nog steeds, maar het is ’s nachts wel droog gebleven. Om half negen vertrokken, tamelijk koud. 12-18°C, sterke ZW wind, zonnig.

Mooie tocht van Sluis naar Breskens via Retranchement. Aan het eind via de panoramaroute gereden over de duinen of de dijk. Want hier ligt achter de kleine duintjes een dijk.
Bij Breskens het voet/fietsveer genomen. Ligt op de plaats van het voormalige autoveer. De toegangswegen liggen er nog, maar worden nu ontmanteld ten gunste van kleinere aanvoerwegen voor fietsers en voetgangers. De auto’s moeten nu via de Westerscheldetunnel.
Snelle overtocht over ruig water.

Daarna over het bekende Walcheren, via Vlissingen, Middelburg en Veere over de dam bij Veere. Dan via Zuid Beveland naar Schouwen Duiveland via de Oosterscheldekering.
Bij Neeltje Jans gekeken, maar dat is een pretpark geworden. Gauw weer weg.
Rest van de Oosterscheldekering deels gelopen, vanwege de storm
De eerste de beste camping genomen. Daar kijken ze ons aan of we gek zijn. Zo oud en dan zo onverantwoord door de storm fietsen zie je ze denken.

 

94e etappe
Westerschouwen – Rotterdam. 106 km.

Vrijdag 25 juni 2004
Zonnig, 20-25 C, veel wind, maar minder dan gisteren. Schuin achter. Geen regen.

Om acht uur zijn we kant en klaar, maar we kunnen pas na half negen weg, omdat we nog de sep key moeten inleveren. Een soort chipkaart waar geld op zit, waarmee je kan douchen en ook wassen en drogen. Er zit een borg op van 20 euro. En dat is meer dan wij voor één nacht staan hoeven te betalen met één tentje en twee volwassenen. Om kwart voor negen op pad. Het waait nog wel, maar niet zo hard als gisteren. Burgh Haamstede is heel wat groter en uitgebreider geworden dan een aantal jaren geleden. En er liggen heel veel campings. Op de Brouwersdam hebben we de wind gedeeltelijk achter. Het raakt hier aardig begroeid. Was is dit toch een schitterend stuk Nederland. En ook wat hoort dit tot de Noordzee, ofwel hoezeer is dit een staaltje van bedwingen van het water. Op het eiland Goeree Overflakkee volgen we de route dicht onder het strand. Dat is een groot natuurgebied, vooral de Kwade Hoek is erg mooi. Daarna over de Haringvlietdam naar Voorne Putten. Rechtstreeks over het eiland gaat het direct naar  Brielle  “stad van nu, sfeer van toen” is blijkens de vlaggen het motto van deze stad. Wat een oubollige nietszeggende kreet voor de stad, die bekend staat om de inname door de Watergeuzen op  1 april 1572 en die als wapenspreuk draagt libertatis primitae (eersteling der vrijheid). Via Brielle overgevaren met een klein pontje naar die strook grond die ten noorden ligt, en waar je na een aantal honderden meters weer terug de brug over moet naar Zwartewaal. Want we hebben inmiddels besloten om niet over Rozenburg en Maassluis te gaan (de officiele route), maar via de zuidkant, langs de Oude Maas voorzichtig de drukte van Rotterdam te naderen. We komen dus langs de neef van Clara die in Heenvliet woont en die een paar maanden geleden een heupoperatie heeft ondergaan. Gebeld en even langs geweest. Hij blijkt ook nog jarig. (Verjaardagen onthouden zijn nooit onze sterkste punt geweest).
Tegen vijven draaien we de straat in, vandaag precies 106 km. op de teller.
De tocht van in totaal ruim 6.500 km. is volbracht.