logo-fietssite

Start.

r1-routebordIn het najaar van 2005 zijn we gestart vanuit Rotterdam. We hebben toen gefietst tot Münster.

Duitsland en Polen.

In de natte zomer van 2006 hebben we de route gevolgd vanaf Münster, via Berlijn - waar toen de wereldkampioenschappen voetbal voorbereid werden - naar Malbork met het prachtige kasteel van de voormalige Duitse Orde.

Polen en Litouwen alternatief.

Polen beviel ons goed. We waren nieuwsgierig naar de Oostzeekust van Polen. Die van Duitsland hadden we in het verleden gefietst en was ons zeer bevallen. In 2007 zijn we daarom opnieuw in Polen begonnen. Nu in Szczecin (Stettin) op de grens van Polen en Duitsland. Langs de Oostzeekust - bont met veel handel - en vervolgens door het Mazurengebied naar de grens met Litouwen. In Litouwen via Druskininkai en Vilnius en daarna langs de rivier de Nemunas (Memel) naar Klaipeda.

We zijn dus om de Russische exclave Oblast Kaliningrad heengefietst. Verslagen van fietsers die moeilijkheden aan de grens met Rusland hadden gehad, hadden ons afgeschrikt.

Rusland, Litouwen, Letland en Estland.

In 2008 hebben we de draad weer opgepakt. En jawel, we hebben toch via Rusland gefietst. De geschiedenis van dit gebied - het voormalige Oost-Pruisen, heeft ons te pakken. We ontdekten dat er een boot gaat naar Baltijsk. En hoewel Baltijsk in een spergebied ligt is dat een relaxte manier om de grens met Rusland te passeren. Daarna via Kaliningrad langs de Koerse Schoorwal (Kurische Nehrung) naar Litouwen, en vervolgens verder langs de Oostzeekust naar de punt van Letland (Kolka) en vandaar naar Riga. Van Riga zijn we naar Estland gegaan en over de Estische eilanden Muhu, Saaremaa en Hiiumaa terug naar het vasteland en via Haapsalu naar Tallinn.

Wat tref je over de R1 aan?

  • Algemeen:
    • de dagetappes
    • de overnachtingsadressen
    • de gebruikte kaarten en boekjes
  • Per land de dagboekaantekeningen
  • Per land of per etappe foto's